Ontwikkeling ondernemerschap: Managementfase
Het steeds opnieuw inschatten van de hoogste marktwaarde is een blijvend vraagstuk
Klanten zullen een ondernemer niet gauw vertellen dat zij het werk eigenlijk voor een koopje hebben gekregen. Bovendien verricht de pionierende directeur van het hoveniersbedrijf vrijwel al het werk hoogstpersoonlijk. En wat is de marktwaarde van het beste paard van stal? Voordat de eerste medewerker aan de slag gaat, moet het hoogst mogelijke antwoord gerealiseerd zijn. Het is best een pittige opgave om in je eentje al het werk vaktechnisch en organisatorisch goed voor elkaar te krijgen. De verleiding is groot om helpende handen in te schakelen.
Bij het in dienst treden van de eerste medewerker dient de managementfase zich aan. In deze fase van het ondernemerschap leert de ondernemer de aandacht te verleggen naar het leiding geven. Medewerkers nemen hem steeds meer vakinhoudelijk werk uit handen, zodat hij de organisatie kan oppakken. De ondernemer moet de eigen vakmatige aanpak relativeren en zich concentreren op het sturen van medewerkers en het voorbereiden en organiseren van projecten.
De ervaringen uit het opzichtersdagboek dienen als leidraad bij het maken van werkomschrijvingen voor de offertes. Door medewerkers hun werkzaamheden, machine-uren en verwerkte materialen zorgvuldig te laten noteren, kan de ondernemer elke werkdag de registratie op juistheid en volledigheid controleren. Overdragen en loslaten vormen in elke fase een voortdurende oefening in het relativeren van de eigen belangrijkheid en het verder commercialiseren van de dienstverlening. Vanaf drie medewerkers bestaat meer dan de helft van het ondernemerswerk uit managementtaken en kantoorwerk om de productie op gang te houden.
Benodigde vaardigheden
Projectmatig werk voorbereiden, organiseren en plannen. Het uitvoerende werk steeds meer overlaten aan collega’s. Helder communiceren, leiding geven, delegeren, aansturen op verantwoordelijkheden. Zakelijkheid verder ontwikkelen. Denken in uren. Projecten budgetteren, arbeid registeren, projectadministratie voeren, voortgangsbewaking. Per fulltime medewerker tenminste 1.400 betaald productieve uren per jaar realiseren tegen een calculatietarief van tenminste € 37,50 exclusief btw. Dit alles commercieel vertalen, aan klanten presenteren en er voldoende opdrachten mee verwerven.
En oh ja, zelf plezier houden in werk en bedrijf, zeker zo belangrijk!
Aanbevolen workshops en cursussen:
- Werkvoorbereiding, Organisatie en Planning
- Budgetbewaking en Nacalculatie
- Groen Management
- Partner in Bedrijf (voor meewerkend partner)
Voor de medewerkers:
- Begroten en offertes 1- Aanleg
- Begroten en offertes 2- Tuinonderhoud
- Organisatie op de werkplek