Ontwikkeling Ondernemerschap: Continuïteitsfase
Medewerkers de ruimte geven om hun persoonlijke stijl en aanpak te ontwikkelen, loslaten en afstand nemen
Met het delegeren van voorbereiding- en managementtaken is het voor de ondernemer belangrijk om zijn organisatie als het ware open te stellen voor invloeden van anderen. Hij geeft medewerkers de ruimte om hun persoonlijke stijl en aanpak te ontwikkelen, laat zelf de vertrouwde werkwijze los en neemt afstand.
Waar de leidinggevende medewerkers zich richten op het aansturen van de uitvoering, focust de ondernemer zich op een coachende stijl van leidinggeven. Hij besteedt aandacht aan de onderlinge samenwerking en aan ieders persoonlijke ontwikkeling, en maakt afspraken over permanente scholing en loopbaanontwikkeling. Belangrijk voor de ondernemer is dat hij zichzelf hierbij niet vergeet. Zeker in deze fase is het prettig over een klankbord te beschikken. Bij voorkeur iemand van buiten de organisatie die de ondernemer bij tijd en wijle een spiegel voorhoudt. Een gesprekspartner die goed luistert, de juiste (kritische) vragen stelt en feedback geeft op het functioneren.
Een bedrijf met meer dan tien medewerkers stelt andere eisen aan de continuïteit. De organisatie behoeft meer en liefst langer lopende opdrachten. Net als in de pioniersfase is het de ondernemer die hierin het voortouw neemt en gericht acquisitie voert. Hij beschikt over een netwerk van relaties en gebruikt zijn levenservaring om deuren bij bestaande en nieuwe opdrachtgevers te openen. Omdat de organisatie steeds beter zonder zijn aanwezigheid functioneert, gebruikt hij zijn tijd om als relatiemanager voortdurend naar buiten te gaan en deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer. Daar vertegenwoordigt hij de belangen van het bedrijf, signaleert nieuwe ontwikkelingen en haalt deze naar het bedrijf toe. Het ondernemerschap is eigenlijk niet meer dan het bewerkstelligen van een cyclus van zakelijk verantwoorde veranderingen. Dit is een continu leerproces voor ondernemer en medewerkers. Degene die de minste aandacht besteedt aan het leren van nieuwe vaardigheden bepaalt daarbij de mogelijkheden van het bedrijf.
Vaardigheden
De organisatie van het bedrijf op hoofdlijnen aansturen. Taakstellingen formuleren en uitzetten. Draagvlak bewerkstelligen, betrokkenheid organiseren. Opleiden en coachen van (leidinggevende) medewerkers gecombineerd met commerciële activiteiten. Netwerken en het bedrijf steeds meer openstellen voor maatschappelijke ontwikkelingen. Winstmaximalisatie en opvolging regelen.
Aanbevolen workshops en cursussen:
als bovenstaand, aangevuld met advisering en coaching.
*een beoogd bedrijfsopvolger maakt voor diens ontwikkeltraject een keuze uit de beschikbare programma’s.